BAĞIRSAK ODAKLI FARKINDALIKLI SCHARECK NEFES METODU™
Sizlere beyin ve bağırsaklarınız arasındaki iletişimi arttırarak rahatlamanıza ve hem geçici hem de derin köklü mutsuzluk veren duyguların üstesinden gelmenize yardım eden bir metod sunuyoruz.
4 adımdan oluşan Schareck Metodunu uyguladıkça daha iyi anlayacak, uzun vadede daha sağlıklı bir beyin bağırsak dengesine ve daha derin bir bilgeliğe ulaşacaksınız.
NASIL UYGULANIR?
İlk önce karnınızı dışarı itin ve sonra içeri çekin. Karnınızı dışarı iterken nefes alın ve karnınızı içinize çekerken nefes verin.
İkinci olarak dikkatinizi zihinden alıp, karnınıza/bağırsak bölgenize verin. Bilinçli şekilde nefesinizi buradan almayı öğrenin. Bu davranış zihninizi şimdiki ana getirir.
Geçmiş veya geleceğe ait düşünceler aklınıza geldiğinde, bu dikkatinizin tekrar zihninize döndüğünü ve sizin tekrar bilinçsiz nefese geçtiğinizi gösterir. Bu durumda, 2. maddeyi yeniden uygulayın.
İlk iki adımın amacı zihin, beden (bağırsak merkezli) ve nefesi birleştirmektir. Bunları tekrar ve tekrar uyguladıkça, bunlar doğal hale gelecekler ve daha az bilinçli çaba gerektireceklerdir. İlk iki adım günlük olayları takip eden anksiyete ve mutsuzluk hislerini azaltır. Sizi sakinleştirir, daha az rahatsızlık duymanızı sağlar ve olayları bir perspektife sokmanıza yardımcı olur.
Anksiyete ve günlük mutsuzluk hislerinin genellikle kökleri vardır.
Kökleri temizlenmezse ayrık otları tekrar büyüyecektir. Bir kişinin diğerine göre aynı konuda daha fazla anksiyete ve daha fazla rahatsızlık duymasının nedeni bu köklerdir. Bazı mutsuzluk hisleri belli bir dereceye kadar, travmatik olan geçmişteki olaylara bağlıdır.
Hatıranın verdiği acının yeterince büyük olduğu durumlarda kendimizi hatıradan yalıtırız. Duygusal hatıraların depolandığı bağırsaklarımızı dinlemekten kaçarız. Bir hatıra bastırılmış da olsa yüzeyde ona karşılık düşen bir duyarlılık kalır. Hatıra yüzeye çıkmasa da bu bizi büyük acılara neden olabilecek daha sonraki olaylara hassas hale getirir. Yüzeyde görünmediği için başka bir olaya verdiğimiz tepkinin şiddetine şaşırabiliriz. Veya olaylara bu şekilde tepkiler vermeye alışmış olabiliriz.
Şu ana kadar bu tür duygusal hatıraların daha serinkanlılık ile üstesinden gelmemiz konusunda bizi hazırlayan temelleri tanımladık. Sonraki adımlar ise bu tür hatıraları ortaya çıkarmamız (henüz yüzeye çıkmamışsa) ve bunlarla ne yapacağımızı öğrenmemize yardımcı olur.
Üçüncü adım, acı veren duygunun içine nefes alınız. Duygu ne kadar güçlüyse nefesiniz de o kadar derin olmalıdır. Uygun derinlik seviyesini aşırı nefes almadığınızdan emin olarak bulmayı deneyin.
Dördüncü ve sonuncu adım, Kendi kendinizle konuşun. (1) Eğer bağlantılı bir hatıranın farkında değilseniz güçlü duygunun altında yatan nedenin ne olabileceği konusunda kendinizle konuşun. (2) Güçlü duygunun altındaki kök olayın hali hazırda farkındaysanız, o hatırayı artık endişe duyulmayacak bir şey olarak deneyimleyeceksiniz. Bağırsaklarınızdan ayrılarak kendinizi yalıtma dürtüsüne sahip olmayacaksınız. Onun hakkında kendi kendinizle konuşma becerisine sahipsiniz. Hatırayı tekrar değerlendirebilir üzerinde derinlemesine düşünebilirsiniz. Geçmişin kendisi değiştirilemez olsa da belki de ilk defa onunla olan duygusal ilişkinizin değiştirilebileceği hissini yaşarsınız.
Şimdiye kadar sizi bir ömür boyu rahatsız eden bir deneyimin sizi artık rahatsız etmeyebileceğini asla hayal bile etmemiş olabilirsiniz. Bu yükten özgürleşebilme düşüncesi olağanüstü bir umut duygusu yaratır. Duygusal hatıraya bu yeni bakış açısıyla yaklaşabilme deneyimi onu etkisiz hale getirmenin ön koşuludur. Mutlu bir çözüme yani duygusal yükleri serbest bırakıp duygusal özgürlüğe ve genel bir iyilik haline ulaşıncaya kadar hatıranın içine nefes almaya, onunla ilgili kendinizle konuşmaya devam edin. Bu bir dönüm noktasıdır; yeni bir yaşamın başlangıcı. Olumsuz duygudan neredeyse hemen de kurtulabilirsiniz veya üzerinde bir süre daha çalışmanız gerekebilir.
Unutmayınız ki; bağırsak odaklı nefes derin kökleri olan travmatik hatıralardan daha az dramatik problemler için de yararlıdır. Zor bir çalışma gününün sonunda sizi rahatlatabilir. Hala işyerindeyken sizi rahatlatabilir. Az önce yaşadığınız bir tartışma konusunda daha net düşünmenizi sağlayabilir. Sizi bir mülakata veya bir ilk buluşmaya hazırlayabilir. Tekrar uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Araba kullanırken sizi sakinleştirebilir. Burada sözü edilenlerin ötesinde başka çok yararı daha vardır. Uzun vadede daha iyi bir beyin ve bağırsak dengesi elde edersiniz. Bu ise karar verme yetinizi iyileştirir, sizi daha bilge bir insan yapar.
Özetlersek, tekniğin dört adımı vardır:
- Karnı dışarı ve içeri hareket ettirerek nefes alıp vermek,
- Dikkatinizi bağırsaklarda ve anda tutmak,
- Mutsuzluk veren hislerin içine nefes almak,
- İlintili duygusal hatıraları ortaya çıkarmak ve/veya etkisiz hale getirmek amacıyla mutsuzluk veren hislerle ilgili kendinizle konuşmak.
Aynı zamanda mutlu duyguların da içine iyilik hissini daha da arttırmak için nefes alın.
Anlamlı bir gelişim sağlayabilmek için çokça uygulama gerekse de burada verilen talimatlar basit ve kolay takip edilebilirdir. Her kişi içsel konuşmalarını daha etkili yönetmek için, duygusal ve zihinsel kişiliğine dayalı olan kendi doğal nefes paternini bulmalıdır.
BAĞIRSAK ODAKLI FARKINDALIKLI SCHARECK NEFES METODU’NA BİLİMSEL YAKLAŞIM
Bu bağımlılık ve negatif zihin yapısını değiştirmek üzere bilinçli, farkındalıklı ve bağırsak odaklı nefesle başlayan bağırsağın işlevi devreye sokulabilir.
Çoğu zaman nefes alış bilinçsizce gerçekleşir: beyin sapının solunum merkezinde oluşturulan uyarılar omuriliğin boyun bölgesine (C3-C5) ve oradan aşağıya frenik (diyaframa ait) sinirlerin otonom liflerine ve diyaframa gider. Bu uyarılar nefes alışı oluşturacak şekilde diyaframın kasılmasına neden olur. Bu bilinçsiz nefes alış sıklıkla yüzeysel ve göğüs merkezlidir. Kişi karnını dışarı iterek bilinçli bir şekilde nefes aldığında, diyafram da hareket ederek, nefesin daha derinleşmesini sağlar.
Bilinçli nefes bağırsak farkındalığıyla birleştirildiğinde bağırsaklardan yükselen geçmiş deneyimlerden kaynaklı olumsuz duygular ile bağlantı kurularak mevcut hassasiyetin dönüştürülmesi sağlanır.
Böylelikle stres yanıtı tetiklenmez. Aksine pozitif enerji üretilir. İnsan derin bir iyilik hissi deneyimler. Hissedilen memnuniyet bağırsağı dinlemeyi de içeren yeni alışkanlıkların edinilmesi konusunda cesaret verir.
Schareck Nefes Metodu uygulandığında, bağırsakların serotonin üreterek bunu adrenal bez, frenik sinir ve diyafram aracılığıyla direkt olarak kalbe, ciğerlere, omurgaya ve beyin sapına gönderdiğini varsaymaktadır.
Bu proses endokrin (hormonal) sisteme bağlı olan HPA (hipotalamus-hipofiz-adrenal) aksını ve sempatik sinir sisteminin bağımlılık davranışını bypass ederek, yukarıdan aşağıya doğru olan problemlerin aşağıdan yukarı çözümü olarak atfedilir.
Ne zaman ki beyin ve bağırsaklar işbirliği yapar, orda bağırsak merkezli bilgelik, zihin huzuru ve daha keskin bir zeka ortaya çıkar.
Schareck Nefes Metodu™ tescil ve patenti, Breath Academia’ya ait bir metottur.